Zomereczeem bij paarden
Zomereczeem bij paarden is een hardnekkig probleem en brengt veel zorgen met zich mee. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben veel paarden hier in de warme maanden van het jaar last van. Paarden met zomereczeem hebben veel jeuk bij de manen en de staart. Vandaar dat ook de term staart- en maneneczeem veel wordt gebruikt. Als gevolg van deze jeuk gaan paarden schuren aan allerlei oppervlakken die voorhanden zijn, bijvoorbeeld aan muren in de stal, de voerbak of palen in de wei. Door het overmatige schuren raakt de huid en daarmee het microbioom van de manenkam en de staartwortel beschadigd, soms zelfs tot bloedens toe! Hierdoor zijn deze schuurplekken vatbaar voor infecties met alle gevolgen van dien. Helaas is er nog geen medicijn of behandeling die zomereczeem volledig kan voorkomen, maar er zijn wel veel manieren om symptomen te verlichten. In deze blog leggen we uit wat de oorzaak is van zomereczeem, hoe je symptomen kan verlichten en hoe Doderm Hydro RepairGel kan ondersteunen bij een paard met zomereczeem.
De oorzaak van zomereczeem
Zomereczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de eiwitten in het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug. Dit zijn erg kleine mugjes, ook wel knutten genoemd, die vooral voorkomen van maart t/m oktober. Deze knutten zijn het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang en gedijen goed in een windstille omgeving met veel bomen en struikgewas. Ondanks dat elk paard wel eens gestoken wordt door een knut, heeft (gelukkig) niet elk paard last van zomereczeem. Wel zijn bepaalde rassen zoals koudbloeden (friezen, haflingers, fjorden) gevoeliger voor het ontwikkelen van zomereczeem. Maar ook dit is geen standaard gegeven aangezien zomereczeem ook voorkomt in andere rassen.
Symptomen verlichten
Er zijn verschillende manieren om symptomen te verlichten bij paarden met zomereczeem.
Eczeemdeken:
Een eczeemdeken is een katoenen deken waar de knutten niet doorheen kunnen prikken. Deze deken bedekt de hals, rug, buik en staart van het paard om zo steken van de knut te voorkomen. Hoe minder je paard gestoken wordt, des te minder er een allergische reactie ontstaat. Een nadeel van een eczeemdeken is dat hij tijdens tropische dagen erg warm is voor je paard.
Voeding:
Uit onderzoek is gebleken dat paarden met zomereczeem in combinatie met suikerrijke voeding meer last hebben van jeuk. Hierbij kun je denken aan biks,muesli en slobber op basis van granen. Maar ook beloningen als appels, brood en wortels bevatten veel suiker. Daarnaast bevat weidegang met veel vers gras ook een grote hoeveelheid suiker en is af te raden bij paarden met zomereczeem. De oorzaak hiervan is nog niet exact achterhaald maar het heeft waarschijnlijk te maken dat door deze voeding de darmflora uit balans raakt en het immuunsysteem wordt overbelast waardoor paarden met zomereczeem dan meer klachten krijgen.
Huidverzorging:
Paarden met zomereczeem kunnen soms tot bloedens toe schuren. Hierdoor ontstaan kale plekken, verdikkingen en open wonden. Doderm Hydro RepairGel kan hier verlichting in bieden. Wanneer het microbioom van de huid beschadigd is door het vele schuren, kunnen bacteriën naar boven komen, zoals bijvoorbeeld stafylokokken. Deze bacteriën kunnen nare ontstekingen veroorzaken. Onze huidgel bevat als belangrijkste ingrediënt de antilichamen uit het colostrum(biest) van koeien. Deze antilichamen hechten zich met name aan de toxines en nemen het “wapen” weg van de bacterie. Daardoor krijgt de huid haar weerstand terug. De "goede" bacteriën keren terug en worden gevoed door onze huidgel, terwijl de "slechte" bacteriën verdwijnen. De PH-waarden in de huid worden weer in de juiste balans gebracht. Daarnaast bevat Doderm ook een haverextract wat jeukverlichtend werkt. Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt? Lees er alles over op onze “Hoe werkt het” pagina!
Als je vragen hebt over hoe je Doderm Hydro RepairGel het beste kan inzetten voor jouw paard met zomereczeem neem dan contact met ons op. Wij geven je graag advies! Wil je meer weten over veel voorkomende huidproblemen bij paarden of honden, lees dan onze andere blogs.