Voedselallergie en voedselintolerantie bij honden
Heeft jouw hond sinds kort veel jeuk, is hij continu aan het krabben, zijn poten aan het likken en heeft hij zelfs kale plekken en haaruitval? Dan zou het kunnen dat jouw hond een voedselallergie of een voedselintolerantie heeft. Vooral als je net bent overgestapt op een ander soort voer. In deze blog gaan we dieper in op wat de oorzaken zijn van een voedselallergie en voedselintolerantie, wat de symptomen zijn en hoe je deze kan verhelpen. Natuurlijk kunnen deze symptomen ook voorkomen bij andere ziektebeelden, het is daarom altijd goed om eerst je dierenarts te raadplegen en de oorzaak te achterhalen. Meer informatie over jeuk bij honden die niet gerelateerd zijn aan een voedselallergie of -intolerantie vind je in onze andere blog!
Symptomen van een voedselallergie/voedselintolerantie bij honden
Het meest voorkomende symptoom van een voedselallergie bij honden is jeuk. Het verschilt per hond waar de jeuk zit, het vaakst heeft je hond jeuk op zijn kop, oorschelpen, nek, oksels, buik, liezen en tussen zijn tenen en voetzolen. Jeuk is natuurlijk hartstikke vervelend en je zult je hond dan ook vaak zien krabben met alle gevolgen van dien. De huid van je hond is erg geïrriteerd en er kunnen zelfs kale plekken ontstaan. Naast jeuk kan je hond ook last krijgen van diarree of gaan braken bij een voedselallergie.
Waardoor wordt de jeuk veroorzaakt?
Om je te kunnen uitleggen waarom een allergische reactie op voedsel jeuk veroorzaakt is het eerst van belang om te weten hoe de darmen en huid van je hond werken.
Voeding speelt namelijk een grote rol bij het in stand houden van een gezonde darmflora, een gezonde huid en een glanzende vacht.
Huid en vacht
De huid heeft verschillende beschermende lagen die bestaan uit huidcellen, immuuncellen en het microbioom. De huid bedekt een groot deel van het lichaamsoppervlak en wordt daarom voortdurend blootgesteld aan mogelijke allergenen, gifstoffen en ziekteverwekkers.
De huid is een groot stofwisselingsorgaan en heeft dagelijks eiwitten en andere voedingsstoffen nodig om zijn barrièrefunctie uit te kunnen voeren. De haren in de vacht van je hond bestaan voor 95% uit eiwitten. Honden en katten hebben zo’n 25-30% van de eiwitten die ze uit voeding halen, nodig voor normale haargroei en een gezonde vacht. Naast eiwitten zijn vetzuren, zoals linolzuur, een ander belangrijk voedingsbestanddeel. Honden en katten kunnen dit zelf niet aanmaken. Linolzuur is een onderdeel van vetten in de huid die betrokken zijn bij de vorming van de bovenste huidlaag en zorgen ervoor dat de huidbarrière in stand wordt gehouden. Daarnaast spelen ook de vitamines A, B en E een rol bij het gezond houden van de huid van je hond.
De darmen
In de darmen wordt het voedsel van je hond verteerd, dit wil zeggen dat het gegeten voedsel wordt afgebroken in kleine opneembare moleculen en via de darmwand door het hele lichaam naar plekken worden vervoerd waar ze nodig zijn, waaronder de huid. De oorsprong van een voedselallergie of voedselintolerantie begint in de darmen. Bepaalde eiwitten uit het voer van je hond roepen een allergische reactie op of kunnen slecht worden verteerd. Dit zorgt voor een disbalans in de darmen, wat uiteindelijk kan leiden tot verschillende soorten klachten, waaronder een geïrriteerde en jeukende huid. Hoe deze jeuk en geïrriteerde huid precies wordt veroorzaakt hangt er vanaf of je hond een voedselallergie heeft of een voedselintolerantie. Dit leggen we je hieronder precies uit!
Het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie:
De termen voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er zit wel een degelijk tussen een hond met een voedselallergie en een hond met voedselintolerantie. Het verschil zit hem in wat er in de darmen van je hond gebeurt na het eten van voedsel waar hij/zij gevoelig voor is. Bij een voedselallergie vindt er een allergische reactie plaats op een bepaald eiwit in de voeding. Hierbij is het immuunsysteem betrokken die het “onschuldige” eiwit als indringer ziet en het als het ware gaat aanvallen. Bij deze reactie van het immuunsysteem komen chemische stoffen vrij, waaronder histamine. Histamine zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden waardoor de huid er rood uitziet. Het verhoogt ook de vocht doorlaatbaarheid van bloedvaten, wat kan leiden tot vochtophoping of oedeem in de huid, en kan jeuk veroorzaken. Vaak is een kleine hoeveelheid van het eiwit al genoeg om een allergische reactie te veroorzaken.
Bij een voedselintolerantie is er sprake van dat de darmen een tekort hebben aan een bepaald enzym om deze eiwitten te kunnen afbreken.Het gevolg is dat het voedsel niet volledig wordt verteerd en kan worden opgenomen. Hierdoor krijgt je hond een voedingstoffen tekort en zorgt voor een disbalans in het microbioom van de darmen. Doordat de benodigde voedingsstoffen de huid maar beperkt bereiken, wordt ook het microbioom van de huid verstoord. Dit kan leiden tot irritaties en jeuk bij de huid van je hond. In tegenstelling tot een voedselallergie waarbij een kleine hoeveelheid al klachten kan veroorzaken, is het bij een voedselintolerantie vaak zo dat het eiwit in kleine hoeveelheden niet direct tot klachten hoeft te leiden.
Doderm Hydro RepairGel
Als je vermoed dat je hond last heeft van een voedselallergie of -intolerantie kun je het beste contact opnemen met je dierenarts om er achter te komen op welk eiwit in de voeding bij je hond een reactie oproept. Om de jeukende en geïrriteerde huid van je hond te ondersteunen kun je 2x daags smeren met onze Doderm Hydro RepairGel. Deze is speciaal samengesteld voor de hondenhuid en ondersteunt de huid met een verzwakte huidbarrière. Wat onze huidgel uniek maakt is dat het gefilterde antistoffen uit het colostrum (biest) van koeien bevat, waardoor de huidirritatie op een natuurlijke wijze wordt ondersteund bij het herstel. De Hydro RepairGel is 100% natuurlijk en bevat geen antibiotica en corticosteroïden. Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel de jeuk van jouw hond kan verzachten? Lees dan onze pagina over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag!